Fwd: Butlletí IDP-ICIE. Desembre 2020





Butlletí IDP-ICE UB ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Butlletí IDP-ICE UB

Butlletí IDP-ICE: Desembre 2020 

Esperem que quan rebeu aquest correu estigueu bé, vosaltres, família i amics. Us enviem aquest nou butlletí per informar-vos, sobretot, dels cursos, les formacions i les convocatòries que hem preparat per als propers mesos. També us recordem els recursos formatius en línia, des de webinars a publicacions, que posem a la vostra disposició des de l'IDP-ICE, així com els nostres estudis sobre l'actuació docent del professorat en temps de confinament. No dubteu a suggerir-nos tot allò que estimeu que pot contribuir a una millora de la formació del professorat en tots els nivells.

Aprofitem per desitjar-vos salut, donar-vos ànims i dir-vos que esperem que gaudiu d'un merescut descans nadalenc.

Xavier Triadó
Director de l'IDP-ICE de la UB

 

Informació general

L'IDP/ICE fa públic el seu compromís amb la qualitat de les seves accions

L'Institut de Desenvolupament Professional (IDP-ICE) manifesta el seu compromís envers la qualitat de les activitats que desenvolupa en els àmbits de la docència, de la recerca i de la gestió, a tots els nivells educatius. http://www.ub.edu/idp/web/qualitat

 

Millores a les instal·lacions de l'IDP/ICE

Aula Enriqueta Ortega

L'antiga «aula nova» ha canviat de nom i ara esdevé l'aula Enriqueta Ortega, en homenatge a la primera professora de la Facultat de Ciències (actualment de Biologia) de la Universitat de Barcelona, on inicià la docència l'any 1922. Enriqueta Ortega va néixer el 1892 i, com a anècdota, assenyalem que hem esbrinat l'any de la seva mort (1985), que no constava en les principals fonts d'informació. A l'aula s'hi ha instal·lat una placa identificativa.

Aula i seminari Carme Serrallonga

L'aula i el seminari que rep el nom de la pedagoga Carme Serrallonga (1909-1997) és l'espai polivalent resultat d'unir l'antiga aula Team i el despatx de becaris. S'està equipant aquest espai perquè sigui útil per a usos diferents i amb formats diversos. S'hi han instal·lat unes portes aïllants com a separació per obtenir dos espais independents i funcionals. S'hi han posat panells acústics, l'empresa Epson ens va regalar una pissarra digital i s'hi ha instal·lat una pissarra nova. Ara s'hi instal·la una càmera per retransmetre els actes que s'hi celebrin i uns micròfons per recollir el so i les intervencions de les persones participants en els actes. També s'ha renovat el mobiliari amb taules mòbils i cadires noves.

Aula capella

L'aula capella s'està equipant per convertir-se en un espai idoni per a la docència en grups petits i mitjans i en diferents modalitats. S'ha canviat la il·luminació i s'hi han instal·lat panells acústics que n'han millorat considerablement la sonoritat.

Aula Jesús Garanto

En aquesta aula també s'hi han posat panells acústics, s'ha canviat el projector (que ja estava molt vell i feia poca llum) i s'hi ha instal·lat un micròfon i una càmera de 360° per retransmetre reunions.

 

Infantil, Primària, Secundària i FP

Formacions encarregades pel Departament d'Educació

Estem començant dues formacions per encàrrec del Departament d'Educació

  • El curs L'ASSESSORAMENT COL·LABORATIU: UNA EINA DE MILLORA I TRANSFORMACIÓ pretén formar diferents professionals d'un servei educatiu (SE) perquè treballin conjuntament en els processos de canvi i millora dels centres educatius, aplicant el model de l'assessorament col·laboratiu. 
    Està adreçat a equips de serveis educatius de zona i serveis educatius específics que incideixen en un mateix centre amb l'objectiu que els professionals dels SE assoleixin el rol d'assessors col·laboratius per acompanyar els centres en els processos de canvi i millora a l'aula, en el marc del sistema inclusiu. Hi participaran 45 professionals de novembre a maig.
  • La segona formació començarà al gener i és el seguiment de la formació feta en els darrers tres anys. Membres de centres de recursos formats al nostre Institut porten a la pràctica un assessorament al centre de manera col·laborativa durant el curs actual.
 

Formacions per a professorat d'infantil, primària i secundària per al segon trimestre

Podeu consultar l'oferta formativa per al segon semenstre i els programes dels cursos a la pàgina web.

En temps de pandèmia hem intentat reconvertir el millor possible les formacions presencials que ara us presentem com formacions en línia, tot intentant preservar al màxim la qualitat de l'oferta. El pas a digital o en línia no sempre és fàcil però us ho volem proposar amb la mateixa il·lusió que fèiem com fins ara.

 
 

17 formacions realitzades adreçades a professorat d'FP

 

Hem acabat els cursos adreçats a professorat d'FP amb 17 formacions lligades a temàtiques específiques de la seva família, juntament amb altres de caràcter més transversal i metodològic. Han participat en aquestes formacions 667 docents.

 

Publicacions

Revistes

Nou número de REIRE

La revista REIRE ha continuat la seva activitat al llarg del període gener-juny de 2020 amb la publicació del volum 13, número 2. La revista ha recollit la situació sanitària des de la mirada docent i la influència dels usos digitals dels estudiants, notablement incrementats arran de l'esmentada situació, en el seu rendiment acadèmic. Articles referents als programes de formació del professorat novell a les universitats catalanes i a l'anàlisi competencial dels estudiants completen la informació que ofereix la revista.

Nou número de Temps d'Educació

Temps d'Educació ha publicat el seu volum 58 amb referències a l'entorn docent digital i híbrid que ens envolta, construïnt una monografia referent a les humanitats digitals i pedagogies culturals en aquest context. Inclou l'anàlisis de la percepció dels estudiants sobre el valor de les tecnologies de la informació i comunicació en la seva formació com a docents i reflexions sobre el caràcter humà o no de les tecnologies.

 

Altres col·leccions

English Is It! (vol. 14)

Ha estat editat el volum 14 de la col·lecció English Is It! (ELT training Series), que representa una fita significativa en la col·lecció, convenientment recollida en el seu títol: Emergency Pedagogics. Els autors habituals, juntament amb els autors convidats, encaren la situació provocada per la COVID-19 i cerquen noves i innovadores idees per superar-la amb èxit en el difícil àmbit de l'ensenyament-aprenentatge de l'anglès.

Investigar al batxillerat en llengua i literatura catalanes

Llibre adreçat a contribuir a la formació dels tutors de treballs de recerca de batxillerat que cursen el màster de Formació del Professorat de Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes. El context de la tutorització del treball de recerca a l'educació secundària i al batxillerat en l'àmbit de coneixement de la llengua i la literatura catalanes, el procés de recerca i les dificultats a les quals han de fer front els investigadors novells, i els factors que intervenen en l'elaboració de l'informe d'investigació, són acuradament analitzats.

 

Biblioteca Digital IDP/ICE

La Biblioteca Digital IDP-ICE, albergada al Dipòsit Digital de la UB, ja aplega prop de 400 llibres i documents en accés obert. Aquesta comunitat s'organitza en set col·leccions: Llibres Universitat (139: IDP-ICE, Octaedro); Llibres Infantil, Primària, Secundària i FP (113: IDP-ICE, Graó, Horsori); Llibres d'ensenyament general i caràcter institucional (10); col·lecció Docència i Metodologia (49); col·lecció Educació i Comunitat (20); col·lecció de jornades, congressos i simposis (50) i Memòries (11).

 

Comentaris