Fwd: Revertir la segregació escolar és possible!





Un 86% dels centres Magnet han aconseguit equilibrar la composició respecte el seu entorn.
"Vam passar de ser una escola invisible, a ser una opció per les famílies"

Amb aquestes paraules defineix la Patricia Rey el pas pel programa Magnet de l'escola Samuntada de Sabadell, un dels 41 centres educatius que aquest curs celebren els 10 anys del programa Magnet. Aliances per a l'èxit educatiu.

Quan vam començar Magnet, teníem molt clar que la segregació escolar era un repte molt complex, que l'estigma que arrossegaven centres com l'escola Samuntada no seria fàcil de revertir. Vam començar amb una proposta inspirada en evidències del que havia funcionat a altres països i amb una ferma voluntat de transformar aquesta realitat.

La proposta era clara: acompanyar escoles i instituts amb una aliança amb una institució d'excel·lència en el seu camp (científic, tecnològic o cultural) que ajudi a generar una reflexió pedagògica entre l'equip docent per tal d'enfortir el projecte educatiu. Tot això amb el compromís d'ajuntaments, inspecció i serveis territorials d'impulsar mesures intensives d'escolarització equilibrada i d'informació a les famílies.

Durant aquests 10 anys, he tingut el privilegi de veure com, pas a pas, anava donant fruit l'esforç col·lectiu de moltes persones: equips directius i docents, investigadors i professionals de les institucions partner, persones formadores, alumnat, famílies, inspectores, regidores i tècniques municipals… persones compromeses que no es conformen davant les desigualtats educatives.

Reflexionant i treballant amb totes elles, hem anat adaptant-nos a cada context i afinant l'acompanyament que fa el programa. Hem après que, quan treballem en xarxa i fomentem el compromís de tots els actors, revertir la segregació escolar és possible!

El que era un somni quan vam iniciar el programa s'ha convertit en una realitat. L'informe Les aliances Magnet: escenaris, condicions i possibilitats per combatre la segregació escolar, dels investigadors Alejandro Montes i Lluís Parcerisa, aporta evidències sobre com el programa Magnet aconsegueix mobilitzar els actors i canviar les dinàmiques d'escolarització en pro de l'equitat educativa.

 Un 86% dels centres Magnet han aconseguit equilibrar la composició respecte al seu entorn.

Però encara hi ha moltes escoles i instituts a Catalunya que no reflecteixen la composició social dels seus barris: queda molta feina per fer per garantir que l'escolarització equilibrada sigui una realitat a tots els centres educatius.

Aquest és un dels reptes més urgents que tenim com a país. I per fer-hi front, cal avançar en les mesures contundents de lluita contra la segregació escolar que acompanyin el treball intern d'aquests centres: des d'eliminar la sobreoferta de places als municipis i aprovar una regulació de concerts, fins a garantir una distribució equilibrada de la matrícula viva, passant per garantir l'estabilitat de les plantilles als centres amb més vulnerabilitat.

Esperem que Magnet sigui una inspiració per continuar fent camí cap a un país amb escoles que reflexin l'heterogeneïtat social que tenim!

Si tu també vols ser part d'aquesta lluita, estem buscant centres educatius que vulguin iniciar un procés de transformació Magnet. Coneixes algun centre educatiu que encaixi dins el programa? Fes-li arribar la nova convocatòria 2024-25!

COMPARTEIX MAGNET!

El programa Magnet està impulsat conjuntament amb el Departament d'Educació i l'ICE de la UAB, en col·laboració amb Consorci d'Educació i nombrosos ajuntaments.

Vols seguir les novetats d'aquest programa tant complex però alhora il·lusionant? Inscriu-te al butlletí Magnet!



Facebook  Twitter  Link  YouTube
 


--

Comentaris